Posts

Showing posts from 2016

Bakar lemang cara tradisional

Image
Menyambut perayaan adalah satu kemenangan bagi umat islam. Suasana di hari raya amat dinanti oleh setiap umat islam yang merayakannya.Suasana membakar lemang, membuat ketupat, kuih raya dan lain-lain amat dinanti. Kali ini aku ingin ceritakan berkaitan lemang.Lemang adalah satu makanan ya g perlu ada setiap kali hari raya.Tak kira hari raya adilfitri mahupun aidiladha.Setiap hari raya, ayah aku pasti akan membakar lemang. Dari aku kecil hinggalah ke umur sekarang.Ayah aku masih menggunakan cara tradisional untuk membakar lemang.Cara bakar menggunakan kayu api. Walaupun peredaran masa terlalu cepat dalam dunia sekarang, sudah timbul banyak cara ataupun peralatan moden yang dicipta untuk memudahkan manusia untuk membakar lemang. Ayah aku tetap menggunakan kayu api. Ini jawapannya:Membakar lemang secara tradisional :
1) Bahan bakar hanya menggunakan kayu/ sabut kelapa atau tempurung kelapa.
2) Daun pisang dari pokok pisang.
3) santan juga dari pokok kelapa.Semuanya boleh digunakan semula…

Ziarah Kasih

Image
Assalamualaikum.Dah lama tak update blog aku ni. Kali ini aku nak berkongsi sedikit bekaitan program yang aku jalankan pada 31 Ogos baru-baru ini. Bukan mudah nak buat program yang macam ni.Banyan rintangannya dan bukan mudah nak dapatkan komitmen dari orang. Namun begitu, aku dan kawan-kawan yang lain tak mudah mengalah. Bila tidak seberapa aja yang dapat bagi sokongan. Kami teruskan juga. Jom aku kongsikan gambar-gambar program. Ini bukan program tempat kerja aku, ini adalah program amal bersama kawan-kawan. Kami namakan group BBA. Apa itu BBA? Maksudnya Bergerak Bersama Amal. Kami bergerak sendiri untuk membuat amal.Tiada diupah atau dibayar oleh mana-mana pihak. Cuma, ada program yang kita minta rakan-rakan lain yang menderma,kita alukan. Sebarang perbelanjaan makan minum, kos perjalanan program tidak diambil dari wang orang ramai.

I am Technician

Technician adalah pekerjaan
Yg paling indah & mulia.
Dia banyak MENGALAH dlm bnyk hal. TECHNICIAN
Dia juga KORBANKAN masa
Kekeluargaannya hanya untuk
Tugas dan juga orang atasan....TECHNICIAN
Dia KORBANKAN masa
Bersama istri dan anak2nya dengan bekerja sampai malam TANPA mengeluhTECHNICIAN        
Dia telah bersusah payah tapi masih dimarahi org
dan orang atasan. Kehidupan Dia berakhir hanya untuk
MENGALAH demi
KEBAHAGIAAN orang lainTECHNICIAN
Kalau dia keluar makan atau ke tandas,
org kata dia MENGULORTECHNICIAN
Gaji & Elaun yg di terimanya juga
Tidak sebanyak mane berbanding
Apa yg dilakukan
Dan sekiranya ada kesalahan pemotongan increment dan tindakan t.tertib pula dikenakanTECHNICIAN
Demi menyiapkan tugasannya dia sanggup pertaruhkn keselamatan diri sendiri, terkena renjatan, digilis mesinTECHNICIAN
Kebaikan dia juga tidak banyak di pandang berbanding kesalahan dilakukanTECHNICIAN
Kalau dia tidak tegas, org akn ambil kesempatan
Dan tidak tinggal juga org yg memandang …

Hari ni bukan semalam untuk dibandingkan

Dah lama aku tak update blog ni. Akibat kesibukan, masa atau moood untuk menulis kurang bertemu. Manakan tidak, jarang-jarang sekali aku beringinan untuk menerjah akaun blogspot aku ni.Setelah berkahwin, minat untuk menghasilkan cerita atau tulisan blog sudah semakin pudar. Tanggal 17/04/16 baru terasa gatal-gatal jari jemsri untuk mula datangnya mood untik menaip dalam blog. Memang benar kata kawan ku, apa ada dengan nama Amir Mursyidi Musa ini,  hartanya sebuah motorsikal wave KBW yang sudah bertahun-tahun digunakan tanpa sebarang perubahan seperti mat rempit jalanan yang mampu berlumba dengan pecutan yang sangat mengagumkan  pak imam di warung lebai man. Harta itu pun hanya digunakan untuk ke tempat kerja yang tidak jauh,  berbanding utara ke selatan.Apa ada dengan dia, yang perlu dipertikaikan.Dengan keadaan hartanya itu, mampukah bersaing dengan motorsikal yang lain, yang lebih kebabom lajunya, walaupum itu hanyalah harta pinjaman.Berbekalkan tong belakang motor, diisinya baju hu…