Posts

Showing posts from September, 2011

Ingatanku pada hujan

Image
Hujan di pagi hari merisaukan aku. Selalunya pabila hujan tidak berhenti, pastikan paras air sungai akan naik. Itu kisahnya di kampung.Sejak berhijrah ke kota, jarang sekali suasana sebgitu dapat dirasa sesetengah golongan penghuni kota.Kesibukan kota, pasti membuatkan semua orang leka dengan arus pembangunan bandar berbanding kampung.Namum begitu, sejak kebelakangan ini, manusia semakin rakus menerokai bumi Allah tercinta ini. 


Kerakusan syarikat-syarikat pemaju pembinaan semakin leka mengejar kemewahan mereka dalam mengaut keuntungan sehinggakn lupa, kesannya terhadap bumi yang semakin hari semakin di mamah usia. Gunung-gunung, bukit-bukit ditarah sehingga menjadi botak, ibarat gunung padang pasir.Pokok-besar yang mencengkam tanah sudah hilang dek kerakusan manusia yang mengejar pembangunan. Akibatnya, lihatla dunia ini, kesannya terpaksa di hadapi,di tanggung oleh manusia sendiri. Lihatlah apa yang telah terjadi pada dunia.Sistem saliran tersumbat, dan kadang kala, sungai tidak dapa…

Cendol buat aku terliur....

Image
Penatnya... Tadi pagi hujan tak berhenti-henti,Tiba tengahari aku, panas terik pula datang. Aku baru saja balik dari UIAM, Gombak. Penat belum hilang lagi, Pagi tadi hanya bersarapan nasi lemak di Restoran Nasi Kandar Fareez (line Clear), Sg. Buloh masih rasa kenyang lagi. Disebabkan sudah terlewat tadi, aku pun makanla dengan cepat agar aku sempat sampai awal di UIAM.Maklumla belum pernah lagi masuk tempat besar tu, kat mana tempat yang nak tuju pun tak tahu.Orang kata, malu bertanya sesat jalan.Tapui tadi aku tanya sorang mamat student kat bus stop, dia pun tak tau mana tempat yang aku tanya. Dah mula gelabah le bila jam menunjukkan hampir pukul 10pagi.Program bermula pukul 10,Hujan pula semakin lebat, berpusing aku kat dalam tu.Bila call penganjur, penganjur cakap dekat-dekat jer dengan pejabat admin.Susahla juga aku nak cari, mujurla terserempak dengan sorang brother ni, dia pun nak ke tempat yang sama, tapi yang jadi masalahnya, dia pun tak pernah sampai.Nak dipendekkan cerita, a…

Najwa Latiff -Cinta Muka Buku Bersama Lirik (HQ/HD)

Image
Image
" KEMALANGAN" satu perkataan yang menakutkan. Sesiapa pun  ingin mengelak dari berlakunya kemalangan. Terutama sekali kemalangan jalan raya, yang sering berlaku di negara kita. Kemalangan yang membawa maut amat kita takut.Kadangkala kesan dari kemalangan kecil boleh mengakibatkan kematian.Semua orang memandang ringan dalam hal ini. Dia malaysia, kemalangan yang selalu kita dengar adalah kemalangan bas, penunggang motorsikal dan pejalan kaki. Penunggang motorsikal seringkali dilanggar, dan kadangkala ada juga pejalan kaki di langgar oleh motorsikal. Baru-baru ini, anak kepada rakan sekerja aku mati akibat kemalangan motorsikal. Akibat kemalangan itu, beliau luka-luka kecil dan anaknya patah dibahagian kaki. Sekiranya dilihat dengan mata kasar, kecederaan luaran kita lihat ada kecederaan biasa, namun akibat kemalangan ini, selepas bebrapa hari anaknya dimasukkan ke ICU, dan terlantar beberapa hari dan nyawa anaknya tidak dapat di selamatkan.Apa yang aku bak kongsikan di sini, …

Pekena Nasi Kandar Fareez Line Clear, Sg. Buloh

Alhamdulillah, kenyang sudah aku makan nasi di Restoran Nasi Kandar Line Clear yang bari di buka dekat dengan kilang Hong Leong (Yamaha) Sg. Buloh. Restoran ini dibuka mulai jam 6pagi hingga 12malam. Sesiapa yang berhampiran, boleh la singgah kalau nak rasa nasi kandar kat sini.

Masakan boleh tahan... layanan teruk..

Bengang betol aku hari ini.Tengah lapar,jadi plak kejadian yang aku tak suka ni.Datang ambil order cepat, tapi nak dapat makanan, Ya Allah.Lambat betul.Walhal tak ada pun ramai pelanggan.Orang datang lambat pun boleh dapat dulu.Masalahnya, kita pedan 2 nasi goreng paprik, buatnya satu. Bila sampai makanan, tak guna la, perut dah masuk angin. Siapa boleh tahan.Aku rasa, kedai yang sama aku pernah bawa abang, kakak ipar dan anak buah aku kat situ. Baru teringat tadi lepas dah order.Tak tahu la orang lain kena ke tak.Dahla bila aku bayar, tak ada plak nak minta maaf ke, sebab hantar makanan lambat. Kita nak tolong orang melayu, macam ni pulak jadi, kedai air ok jer, siap datang tanya 2 kali, dah order air ke belum.Bila bayar siap terima kasih lagi, macm tu la baru la pelanggan nak datang lagi.


Kedaini tak jauh dari Uitm, Shah Alam.Medan ni top dengan ABC Special, kalau nak pekena ABC, sini boleh la layan.So aku harap tauke2 kedai makan, harap jangan jadi macam ni.Aku ni pun bukan kejam sa…

Cukai oh cukai.....

Image
Cukai oh Cukai.... Tepat 6.07petang tadi, aku dapat mesej dari hotlink :


"RM0.Pelanggan dihargai, (Kata hatiku: hargai sangat ke?Hehe) mulai 15/9/11, pembelian tambah nilai prabayar & pek p'mulaan akan dikenakan cukai p'khidmatan  sebyk 6%.Sila layari
hotlink.com.my"




Erm,cayalah, lepas ni, topup pun kena cukaila.Best tak?haha.... Sebelum ni main topup jer, kena telan kredit bising.Tup2 lepas ni, kalau kredit hilang, lagi la bising...Perkhidmatan macam mana tu kalau kena telan jer, line pun kejap2 ok.kejap tak.Walhal duduk dalam town. Pengguna sebelum ni mybe tak terasa kot, lepas ni, kalau tak terasa jgak atau tak sedar jugak, tak tau nak kata, dari 6 %, mybe akan naik lagi.Tapi nak setiap orang ada pandangan orang masing-masing.Kalau cukai perkhidmatan naik, harap-harap perkhidmatan syarikat besar ni, pastikan bagi perkhidmatan yang terbaik kepada pengguna la yer. Boleh kata setiap orang senang memiliki telefon bimbit sekarang, so harapan pengguna janganla kerana k…

Selamat Hari Raya Aildilfitri

Selamat hari raya adilfitri kepada semua pembaca setia blog aku.Terima kasih kerana sudi memberi komen dan kata-kata dorongan kepada aku untuk terus berblog.Tidak lupa jugak kepada semua pelayar lain yang sudi menjengok blog aku ini walaupun sekejap sahaja. Harap di maafkan segala kesalahan andai kata sepanjang aku berblog, ada membuatkan anda semua terguris diluar sana. 
Maaf Zahir dan Batin.....
Disini aku ingin berkongsi segala perjalanan cuti beraya.
Hari bertolak pulang.- Cuaca di Sg. buloh pada hari itu, agak mendung, membuatkan aku berasa risau untuk membuat keputusan untuk bertolak pulang ke kampung. Kerisauan bertambah bukan apa, pabila hujan, penglihatan aku agak kabur kerana aku kurang mendapat tumpuan pabila ada cahaya lampu yang datang dari arah depan sekiranya cuaca hujan.Namum begitu, perjalanan terpaksa diteruskan.Rehat mungkin aku rasa belum cukup, tapi memandangkan hati berkobar-kobar untuk pulang beraya di kampung, niat diteruskan juga malam itu. Alhamdulillah perjalan…