Mai Belajaq cakap loghat utara


Sapa2 tak balik utara dah lama tu bleh la practise.


Muka 1 PERKATAAN SEBUTAN MAKSUD CONTOH PENGGUNAAN DALAM AYAT

ghonot [gho.not] tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu Hang kena hati-hati sikit ghonot bawah pokok tu, banyak dahan gheput.

ghupin [ghu.pin] kulit kering dari luka Ghupin hang hari tu dah lega dah noo..

kecek [ke.chek] pujuk Nak duit ? Nu, pi kecek pak hang...

selului [se.lu.lui] kerap kali Selului sangat dah, aku bagi pinjam duit kat Non tuu...

meghelop [me.ghe.lop] hampir malam Hampa ni main sampai tak tau nak beghenti, dah meghelop dah nih.. pi balik kaihh..

ghona-ghoni [ gho.na] warna-warni Ambooii, cantiknya ghona-ghoni baju dia

ghayup [gha.yup] lesap sekelip mata/ terlalu laju Ish, puak ni bawak mutu me ghayup nak mampuih.. kot!

ghosek [gho.sek] selongkar Apa hang ni, dok ghosek laci meja aku ni..

nyulog [nyu.log] jatuh tersembam/ dibelasah teruk Haa, ,baru dia ada akai, kena taboh sampai menyuloq.. kahag sangat!

bulog [bu.log] lapar sangat Tak ke bulog aku nak makan masakan dia tu..

taboh [ta.boh] pukul/ belasah Dengag kata hang kena taboh dek Mat Rosni semalam?

ghelah [ghe.lah] terkoyak Alamak! Ghelah baju aku kalau Mat Habib pakai!?

ghunaih [ghu.naih] cungkil/ kupil Woi Jat! Hang dok ghunaih apa, tengok jaa dah laa..

geghek [ge.ghek] basikal Setiap pagi Zainol kayuh gerek ke tempat gheja!

mod [mot] bawak pembonceng/ penumpang Jat dok mod Nuri pi mana tuu...!? Sakan depa noo...

sakan [sa.kan] hebat/ tak sangka Sakan jugak Jat ni.. dapat jugak dia si Nuri tu..!

sekeh [se.keh] luku secara sipi Ish! Aku sekeh budak Sepol ni.. pat kali ajag tak gheti-gheti lagi.?!

seneghih [se.ne.ghih] selisih Lah! Hang seneghih ngan aku kat K.L hari tu buat tak tau aja!



Meqhenin - tegang/cekang- perut Chaq nampak meqhenin selepas dia makan nasik tambah yang dihidangkan kat rumah kenduri tadiCemuih - bosan- cik putih ngan vics dah cemuih nak dengaq pak chaq dok perayat(mencurah rasa) depa hari-hariMenyoqhok - sarapan pagi- pagi tadi misai ngan mat bed dok usha nasik lemak bekalan aku tu sebab depa tak menyoqhok lagiMenghenyeh - gatai menqhela- tak habih-habih chaq dok menqhenyeh kat cik putih tu Ndoi - buaian- isteri chaq selalu marah kat dia pasai dia penyegan nak hayun ndoi anak diacheme - pree- ada team yang mendapat mata cheme pada satu pertandingan kelmarinseneghih - berlaga sipi-sipibeghetoh - berlaga,pengkarq - jalan mengengkang sikit, "korie tu, tak padan ngan kaki pengkarq, ada hati nak main bola 7 sebelah"

mandom - lembab/slow, " awat yang mandom sangat ni... tak cukup tidoq kot semalam?"

pangkin - benda yang ada 4 kaki rendah sikit drp meja, selalunya diletakkan dibawah pokok sebagai tempat berehat atau megheloh"

cunggit - "misai, mai dok tengah sikit, satgi cunggit, hang tu dahlah badan macam gasi"

ayam piru - ayam belanda/turkeypak/mak/anak menakan - pak/mak/anak saudaraketorq - bekas isi bahan buangan yang selalunya diperbuat dari tin



Heliaq - sapu atau lap

ayat dia : lepas makan jangan dok heliaq kat baju.

Kelepiaq - elakkan diri dari buat kerja.

ayat dia : hang jangan dok kelepiaq kalau aku suruh pi kedai.Melingkaq - maksud dia aku tak pasti tapi ayat dia lebih kurang macam ni : tuu dia tengok misai tidok melingkaq macam ulaq sawa.

Baloq liat - malasayat dia : heee tengok budak misai tu,dah la tidoq melingkaq,baloq liat lak tu.Ceghin - tegakKughuih Kelepiang - teramat kurus.

ayat dia : korie tu dah la kughuih kelepiang ,rambut pulak ceghin macam bulu landak.



kawaq - pencurimelewaq- merayau/melilauteqhebe - lastik cth : kepala pengadil habih bdarah krn di teghebe oleh peyokong kedah yg tak puas ati...cemerkap - tak cermatmegheben - mengarut celuih - muat,padanoklah..tu saja utk kali ni..nanti ada words yg best kita tulih lg..

idup kedah!!kedah boleh!!Hinggut - goyang "oleh kerana zickeys gayat kalau dok kat tempat tinggi.... maka dia pun hinggut pokok nyoq tersebut dengan harapan buah nyoq muda lughuh..." meghenyut - (Korie tu tak padan ngan anak meghenyut dah, dok menghela lagi)bincut - binjul "tu dia la... kan aku suruh tunduk, tak pasai-pasai kepala hang bincut dah teghantuk dengan alang tu"pancat - pancitklesen - mesin padi (first time aku dengaq bila wife aku sebut dulu, aku gelak sampai pecah peghut.... aku ingat laa... "klesen" ni orang Hutan Kampung saja yang sebut kot?... he he he jangan habaq kat bini aku, takut kena tidoq luaq) segagan - sebayabeghemba - bersaing-saing. .. "Kalau kayuh geghek tu jangan dok beghemba, nanti gheta belah kot belakang" mak aku pesan kat aku sambil menghulurkan bekal nasik lauk teloq goreng mata khebau berkuah toyu sebelum aku kesekolah pada pagi kelmaghin... . met ngot - lembab selembab-lembabnya. ... Awat la yang met ngot sangat ni..... depa dah tak sabaq dah nak ambik gambaq tuu....

Toyu - kicapsegan - maluberanda - serambimengoit - jangan dok mengoit.... satgi gambaq tak elok... kata ustad kat matbed...kucai - kacau (orang dulu-dulu sebut kucai)melugai - meloyatambahan loghat perelih :mengkait petei = jolok petaisurat abeik = surat khabarhang nak mulih no = hang nak mampuih kaloghat kedah versi paksu aku :akanduri akandara = kenduri kendarahastum = oiiitaik punai @ taik kanna = haram jadah, loklak betuiatah = bapa saudaraloghat kedah biasa :raba = pemadamtui motor = race motorsegan = malaih, tak mau (ini selalu mengkompiuskan orang KL)gurmit = pengasah pensil, sharpenner

tepeqheluih - kaki mat bed tepeqheluih dalam lubang...

tegelinchaq - kaki bangku tegelinchaq kat bukit hijau...(bukan caarq no)

telepaih - i) tertinggal - atan telepaih bas nak balik aloq setaq...

pot - tin...

peqhak - peqhak buih laa hang niii...

teqhandaih - terhantuk...

seqhoi - nasi yg whit3 masak seqhoi ...

seghoh = kuruih + gelapkelam = gelap tirih = bocoqplantaq = tempat duduk kat belakang gerek

serondoi = [ aku tak tau nak terang kat ampa. macam terpa la]

lau ayam = reban ayamcekendon = lembut lututketayap = kepiahban = batas tepi sungaiaih ketoi = ais batughelai = hancur

LORAT PENANGpunggah = macam musnah la kotchempera = terhegeh hegehjuah = belagakmerak buih = suka menunjukjora = macam belagak gak lasiru = peninloghat - sibuk, penyibuk

cth: awat yang hang dok loghat sangat nih! buat la gheja hang sendiri..

punggai/tongkoi - baling,membaling

ayat:mat bed kena punggai dengan kayu..padan muka dia.

geleboq - lumpur

ayat:ghebau pak chaq jatuh dalam geleboq kat bendang pagi tadi...

meghela - gatai,suka dok kacau orang

ayat:awat yang hang dok meghela sangat ni?

lengai - mat ngot,lembab

ayat:atoi ni lengai la.suruh buat gheja apa pun tak buleh...

belengaih - melekat bergetah

ayat:Ish..badan aku rasa belengaih la..nak kena pi mandi plak ni.

pengkaq - kaki kenkang

ayat:kaki mat din pengkaq sebab mak dia tak bedong masa kecik-kecik dulu.

bedengkoi -....

ayat:urat perut pak leh "bedengkoi" sebab dia mengeliat.

herot petot -(tolong bagi tau sat)

ayat:(tolong buat ayat sat...aku pun tak tau nak bagi ayat macam mana dah)

ghelin-menjeling

ayat:awek tu gheja dok ghelin kat aku je...minat kot?

Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Malam Pertama

Mamat bangla punya penangan.....

Hantu....!!!! Hantu !!! Hantu bogel...... (Perempuan)