Kesan

Hari ni 6 Januari 2011. Permulaan 2011 yang agak membosankan. Aku diberi MC hari nie selepas sesi temujanji dengan doktor pakar ortopedik tadi. Semasa pendaftaran aku ingatkan kena bayar RM1 je sebab sebelum ni aku datang pun bayar RM1 je.Memandangkan aku ni kerja swasta, terpaksala aku bayar RM30. Terkejut aku.Kadang-kadang rasa nak marah pun ada kat akak tu, tapi nak buat macam mana, dia pun makan gaji. Aku tak suka sebab, kalau orang kerja swasta je, tak ada la plak kelebihan.Kalau semua orang kerja kerajaan je dapat bayar RM1, atau free.Memang banyak orang nak kerja kerajaan, habis dah susah dapat, lagi pun jawatan kosong mana senang dapat dalam kerajaan. Kalau dapat pun, intiview je.Tu pun datang untuk penuhkan syarat mereka je, sedangkan dieorang dah ada calon untuk isi jawatan tu. Bak kata ada cable kuat bolehla dapat kerja kerajaan.Yang aku tak puas hati bukan ape, dieorang main bezakan keje kerajaan dan swasta.Syarikat swasta nie la yang banyak jugak bantu pembangunan ekonomi. Yang kerja rakyat malaysia jugak.Aku punyala susah sampai sanggup tukar rawatan dari hospital swasta ke hospital kerajaan.Tup2 kena bayar RM30.Aku tak kesahla lambat, aku tahu memang ramai yang nak murah so tuggu no hal la..


Yang seterusnya, semua kejadian ini membuatkan aku mempelajari sesuatu.Lain kali kalau kemalangan terus buat report polis.Tak kira la budak yang langgar tue ada lesen ke ape ke, yang penting buat report dulu. Jangan pk kesian.Pk orang kita kesian, nati jadi lain plak. Macam kes aku nie, punya la liat si bapak budak tue, masa malam kejadian cakap bukan main. ada masalah call dia. Erm, nak bayar repair motor pun susah bagi. Call tak jawab.Kalaula aku ni jahat, dah tentu aku tukar semua barang aku yang dah lama, tapi disebakan pk kesian jugak kat pak cik tu. aku tukar mana yang patut je. Janji boleh naik gi keje. Memandangkan sekrang dah 6 januari, dah hamapir beberapa minggu aku sakit kadang selpas kemalangan aku terpaksa mendapatkan rawatan susulan ke hospital.Boleh katakan semua duit poket aku sendiri. termasuk mengurut tradisional. Hampir separuh badan sebelah kiri aku kurang berfungsui dengan baik.Aku terpaksa membuat kerja-kerja yang ringan sahaja. keadaan ini membuatkan kerja-kerja aku terbatas.Kerja lebih masa tidak dapat dibuat.Ini bukan satu cerita yang aku reka, sekiranya Pak Cik yang baik hati nak tunai apa yang dia cakap, atau tidak percaya boleh check dengan hospital yang aku dapatkan rawatan susulan. Minggu hadapan aku terpaksa menjalani satu fisiotrapi untuk kaki dan pinggang aku.Aku tidak dibenarkan membuat kerja-kerja berat dalam tempoh pengawasan hospital.Aku terasa sedih dan tekilan kerana gaji aku sejak kemalangan akan menurun kerana tidak dapat jerja lebih masa, dan terpaksa cuti bila berjumpa doktor.
Nampak badan ok, tapi diri sendiri tak ok...





Comments

aQmam JaFFar said…
ler......kesiannye dgr...
nk kne saman agaknye pak cik tu..hehe
btw,jgn lupe wt repot polis papehal..
moga cpt smbuh...
..ika itu aku.. said…
be strong!!!!!
get well cpt2 k.. =)
hurm...sabar ek...tiap pe berlaku mst de hikmah nya...so skrg dh bt repot blm?then xtau lak kene byr rm30..g hsptl mana?papepun cpt sembuh tau!

Popular posts from this blog

Pengalaman Malam Pertama

Mamat bangla punya penangan.....

Hantu....!!!! Hantu !!! Hantu bogel...... (Perempuan)