Posts

Showing posts from December, 2010

Thanks mak ayah dan keluarga di kampung

Image
Tak sangka niat yang aku pasang dalam hati baru-baru nie selepas jumpa doktor tercapai. Mak aku call tadi, bagi tahu, dieorang buat kenduri kesyukuran yang aku hajat nak buat tue. Terkejut aku, sedangkan aku baru je plan nak buat.Lagi pun nak tahu jugak bajet berapa.Tapi thanksla Mak Ayah, dan adik beradik aku yang sedang bercuti kat kampung kerana menjayakan majlis kesyukuran walaupun kecil.





Tahniah.........Pasukan Malaysia (Jumaat Cuti Umum)

Image
TAHNIAH HARIMAU MALAYA !
KUALA LUMPUR, 29 Dis (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini mengisytiharkan hari Jumaat, 31 Dis 2010, sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan pada kejohanan Piala AFF Suzuki rabu malam.
– BERNAMA

TUAH 020

Image
Hehe...... bertuah la nombor kad cabutan bertuah tahun 2010....Dinner kat hotel plak tue...Ingatkan dah tak dapat.Keluar je dari tandas, tengok-tengok nombor aku disebut, dahla basah baju dibuat tandas tue.... Nila hadiah yang aku dapat tahun nie.Hehe..... Bukan nak menunjuk, tapi just nak share kegembiraan, bukan senang nak dapat free... :











Frust ada gak tak dapat hadiah TV flat screen, mesin basuh ke, peti ais ke. Tapi alhamdulillah 2 tahun berturut2 nombor aku akan naik bila ada cabutan bertuah.



Syukur... Alhamdulillah..

Image
Hari ni aku sepatutnya bercuti half day je...tapi dah bertukar jadi satu hari.Hehe.... Gara-gara jumpa doktor.Dapatla MC satu hari ni.Bukan senang nak dapat cuti macam nie selalu.Pagi tadi terus gi hospital Putra Medical Centre. (PMC). Thanks kepada doktor yang merawat aku tadi.Layanan yang diberikan oleh doktor dan nurse memang baik, sama seperti aku datang 2 minggu yang lalu. Cuma faham jela, hospital swasta, terpaksala keluarkan duit poket kalau nak teruskan rawatan disini.Tujuan aku datang hospital PMC pagi ni pun sebab nak minta surat rawatan susulan ke hospital kerajaan,so terpaksala jumpa doktor biasa dulu.Sperti yang dijanjikan aku pun dapatla surat yang aku nak tue.Sekali dengan MC (Surat Cuti Sakit).Memandangkan masa dah dekat separuh hari, aku gunakan MC tu untuk terus ke Hospital Sungai Buloh.








Ramai giler orang, sampai parking kereta aku pun susah nak cari.Berpusing-pusing aku kat sana.Aku terus ke klinik pakar otopedik. Sekali kena tolak kes daa..... kena pulak aku ke unit…

URUT .......??????

Image
Sebut je pasal urut... pasti semua orang rasa macam nak tahu... hehe...Hari nie, hari sabtu, kebetulan badan aku tak sehat lagi, ada lengoh-lengoh...Aku fikir nak gi urut.



Aku pun terus call Farhan nak tahu kat mana tempat urut best.Punya la tak tau sebab asyik keje je memanjang hari-hari.Puas aku cari umah wak tu. Tanya punya tanya orang, last-last jumpa jugak la rumahnye.Dijemputnya kami masuk .
"Datang kami, hajatnya nak mengurut wak" Kata aku pada wak tu. "Yela mahu mengurut, tapi urut ape?banyak yang boleh di urut." Jawab wak dengan selambe dalam loghat jowo.Haha....
"hehe.... urut badan wak, saya adcident khamis malam, jatuh moto." Jawab aku dengan sopan sambil kepala menghala ke farhan dengan terpinga-pinga.
"Ooo... tinggu sekejap ye.Tapi yang mana satu yang nak urut?" Wak bertanya pada aku.
Selepas itu aku di bawa ke satu bilik.Didalam bilik hampir sejam lebih aku di urut satu badan.Sakit memang la sakit. Hanya ada dua pilihan saja yang aku da…

Malang tak berbau.....

Image
Semalam, benar-benar nacam mimpi.Hajat tolong orang belikan nasi, bertukar menjadi kemalangan. Malang tak berbau kata orang.Kejadian menimpa aku dan angah.Semasa melalui jalan ke kedai makan, muncul cahaya besar didepan aku tiba-tiba.Tak sempat aku mengelak, dentuman berlaku agak pantas telah mengakibatkan aku jatuh rebah ke bumi.bertemankan bantal dan tilam jalan tar.Hilang seketika bayang-bayang nasi goreng USA yang akan aku makan nanti.
(Begini keadaan motor akibat dentuman tu)
(Inilah motor yang langgar aku)
Semasa aku kena langgar depan tue, sempat aku menjerit " BODOH" kat mamat tue.Masa motor aku dah rebah atas badan aku. Aku dah tak tahu apa dah jadi.Hanya aku mendengar, angah asyik kejutkan aku, "Abang, bangun bang, Abang bangun bang".Aku dengar dia macam dia menangis, rupa-rupanya dia menggeletar kaki badan takut aku jadi mati.Sayang juga angah kat abang kan? haha.... kelakar bila ingat kejadian semalam. Masa kejadia ni berlaku, angah teruis call membe umah …

BUTA WARNA

Image
Malam nie, aku terasa nak cerita pasal " BUTA WARNA".Maksud Buta Warna dalam wikipedia adalah... Buta warna adalah suatu kelainan yang disebabkan ketidakmampuan sel-sel kerucut mata untuk menangkap suatu spektrum warna tertentu akibat faktor genetis.

Buta warna merupakan kelainan genetik / bawaan yang diturunkan dari orang tua kepada anaknya, kelainan ini sering juga disebaut sex linked, karena kelainan ini dibawa oleh kromosom X. Artinya kromosom Y tidak membawa faktor buta warna. Hal inilah yang membedakan antara penderita buta warna pada laki dan wanita. Seorang wanita terdapat istilah 'pembawa sifat' hal ini menujukkan ada satu kromosom X yang membawa sifat buta warna. Wanita dengan pembawa sifat, secara fisik tidak mengalami kelalinan buta warna sebagaimana wanita normal pada umumnya. Tetapi wanita dengan pembawa sifat berpotensi menurunkan faktor buta warna kepada anaknya kelak. Apabila pada kedua kromosom X mengandung faktor buta warna maka seorang wanita tsb m…

Selamat Pengantin Baru Zam

Image