Posts

Showing posts from April, 2010

sumthing IS NUT new: APA INI? HUKUM ISLAM APABILA MINUM SUSU ISTERI?

Wajah-wajah bakal menggegar dunia...

Image
Bila aku dah bosan, tak tahu nak entry tajuk ape.. teringat pulah aku kat anak-anak buah aku... so aku sempat snap picture dieorang.... Zas.... Layan model-model si Kecil di bawah.....:













MATA dan SUSU?Ramai yang ketawakan aku.

Image
"Apasal mata hang sepet?Dah jadi anak sepet ke? haha..." Soalan ertama yang keluar dari mulut aku hari ni... Bila tengok matanya yang sepet.
" Sakit mata la..." Jawab Faizal sambil cepat melangkahkan kakinya ke kantin.
Sambil menunggu Faizal siap mengambil pesanan aku terus menjamah nasi goreng bantai aku.Tu la nasi kegemaran aku setiap tengahari.Aku tahu, order lah nasi ape pun di kantin.Sama saja cara masakan dia.
Dalam masa yang sama perbualan antara rakan-rakan sekerja diteruskan, segala topik-topik berbangkit di keutarakan.Tajuk yang memgembarkan hari ni di meja makan adalah.... jeng, jeng....


" SAKIT MATA, LETAK SUSU BADAN "


Ramai yang ketawakan aku bila aku bagi petua tu.But, aku teruskan juga ape yang aku cakap adalah benar-benar belaka.Bukan hanya rekaan cerita dongeng ataupun cerita pak pandir yang menjadi cerita boneka hidup.Kadang-kadang orang kureng percaya petua-petua yang bunyinya pelik.Aku cakap perkara yang benar sebabnya, aku penah try, alham…

Best ke I-City?

Image
Semalam aku cari kat mana org kata best sangat i _city.Aku and the geng terjah Shah Alam. Puas mencari tanpa bertanya sape-sape akhirnya berjumpa jugak.











Sebenarnya, bagi kami tempat tu, biasa je...lampu-lampunya memang menarik. Tapi die punya laman memang kureng...bila hujan.. Sampah sarap bersepah...

Tengok gambar kat atas ni.. membe aku sempat snap... cuaca kawasn tu terlindung dari angin, bangunan yang dibangunkan menjadikan angin tidak sampai ke kawasan tersebut.Em, bagi korang yang tak penah sampai, boleh la gi ye...bawa anak-anak ok la.. mereka suke benda baru macam ni.



( Steering inilah menjadi pemandu arah kami malam semalam.)

Kemudian kami menyusur ke kota kuala lumpur melihat kehidupan malam.Ada yang tersenyum di jalanan, ada yang jalan terhoyong -hayang terpaksa dimpin, ada jugak yang bengis mukanya melihat kehadiran kenderaan kami di lorong itu.Walaupun begitu, aku sebagai budak kampung terkejut melihat kehidupan malam yang tak pernah aku lihat selama ini.Adakah ini kehidupan …

Telur Kami dipecahkan....

Image
" Setiap pagi, telur kami dipecahkan sebaik saja sebelum dimasak bagi menjamin kesegarannya"  


Ape yang korang pk bila baca ayat ni.Aku dapat tau pun dari rakan kerja aku orang serawak.Walaupun dia bukan pandai sangat dalam bahasa malaysia.Dia rasa pelik dengan ayat ni...Korang kat luar sana tak tau le...Aku just kongsi kelakar bersama-sama rakan sekerja yang sama-sama rasa pelik dengan ayat ni. Hahah.. aku tak boleh ingat kawan-kawan gelak berdahah.. sampai sakit perut. Ayatnya ada berunsur ****** mesti korang pun bila berulang-ulang kali baca, mest tau kan macam mana bunyinya.Tapi ni sekadar lawak, yang penting, dapat masuk perut dan kenyang.. Ok la... Alhamdulillah...Kalau dapat belanja free pun best jugak..








Bila dah lama....

Image
Bila dah lama tak turun KL... Naik train dan berjalan kaki.Sekali turun,em lagi penat dari mendaki bukit tabur.Tengokla beberapa gambar yang aku sempat "Snap" dengan kawan aku Abang Long.Kami menaiki komuter ke KL, dan mneruskan perjalanan ke KLCC dengan train Star. Kadang-kadang berjalan ni best dapat tengok gelagat orang.Korang tengokla photo yang aku sempat ambik kat KLCC.












.. Aduh hai.. kaki oh kaki..

Bila habis waktu kerja

Image
Bila habis je OT hari ni, aku rasa aku perlu buat plan sesuatu.Dalam kepala aku pk... " Emmmmmmm... Nak gi mana ye hari ni???"  Tiba-tiba, kepala aku teringat satu tempat.Tak pernah gi.. aku teringin nak gi.Apa kata aku rojer budak-budak tempat keje aku. Mana tau dieorang nak gi.Aku pun ape lagi. shoot msg kat Kir, Bib, Shah, Ina. - Msg pertama sampai dari Kir : em, ayat die macam tak jadi ikut je.. suruh kami jalan dulu, nati die  follow.Dah tahu dah ayat die.Dari dulu sampai sekarang tak ade pun follow kami lagi.. kalau dia follow, bila kami round area umah die. - Msg kedua sampai dari Bib : "Pukul berapa nak pergi? Gi mandi kat mana?" ayat dia memang benor-benor nak ikut.Lastly aku dapat tau dari ina, die tak dapat ikut sebab nak kena temankan emak die plak minggu ni.mak die membebel aje, tinggal emak die kat umah.Baguslah Bib, utamakan emak atau family dulu, mybe die bosan, lagi pun ko aje harapan nusa bangsa die.Nati ko kawen, macam na? :-) - Msg Ketiga dari Abang …

Tak Habis Lagi Cerita Nie..

Image
Haha.. aku sekali lagi terpanggil untuk terus mewartakan petikan comment dari seorang mamat ni, pada ex-gf. Kesian kawan aku ni kena sound macam-macam.Dulu aku and the geng kena ngan mamat ni.Dituduh, di hina macam-macam tu ibarat membuang kekotoran di badan sendiri.Kadang-kadang aku bengang jugak dengan mamat ni, bukan aku sorang je,,, Tuan penasihat (A.S.K) - "Khalil ada dimana-mana" pun sama.For all kat luar sana, hati-hati dengan jantan jenis suka pukul and ambik duit gf secara kasar.Sekali lagi aku nak ingatkan, duit tu, duit anak yatim.Ape hukumnya bila ambik duit tu, korang semua pun tahukan? Ape yang aku ping cite ni adalah sekadar memberi peringatan kepada semua "Pasangan-pasangan bahagia, tak bahagia tapi buat-buat bahagia, pasangna main kayu ape2 and then lastly for my self. For my love, i so sorry walaupun kite suke gaduh, tapi tak ade pukul-pukul kan?Setakat tanya pukul berapa nak balik biasa la kan? haha... dah mula la nak melalut.


For Ina, jadikan segala a…

Pengalaman Malam Pertama

Image
Seorang lelaki bernama Amat yang baru saja menjalani malam pertama bersama isteri barunya, menceritakan tentang kemusykilannya kepada seorang sahabatnya, Jamil. "Wah, gila juga! Ternyata memang benar," ujar Amat. "Kebiasaan yang sering kita lakukan ketika masih bujang, boleh berulang pada malam pengantin." "Maksud kau? Sebenarnya apa yang berlaku semalam?" si Jamil ingin tahu. "Begini. Kau kan tau kalau sewaktu bujang aku suka melanggan perempuan?." "Ha'ah. Tapi bukan ke kau kata dah insaf dah, nak taubat selepas berkahwin?" "Memang la. Tapi aku tersilap buat something semalam." "Ye ke? Apa yang kau dah buat?" "Kau tau, masa malam pengantin semalam, setelah selesai melakukan hubungan, dalam keadaan mamai, tanpa sengaja aku memberikan wang RM100 pada isteri aku." "Wah, gila kau??!" Jamil terperanjat. "Bukan aku sengaja! Dah benda nak terjadi, nak buat macamana.." jawab Amat dengan muka mencuk…

Ku sangkakan aku di raba..

Image
Semalam waktu hujan turun lebat, aku tengah tunggang motorsikal.Dalam perjalanan ke Keramat.Waktu tu, aku follow la kawan aku nie...Si Buaya darat ni..jangan marah ye Syakir.Tapi aku tau, dia setia pada awek dia aje..Masa hujan lebat, aku dan dia pun singgah kat bawah Fly-over tu...Hujan lebat sangat, kami pun berdua aje kat kat bawah tu...Baju kami dah basah kuyup..Aku rasa badanku di sentuh...ada benda yang rapat denganku.Aku rasa, aku berdua saje dengan Syakir.Aku tiba-tiba rasa semacam je...Aku ingat ada awek ke?Amoi ke gesel, dan rapat dengan aku.Aku toleh ke kiri, tak ku sangka, Syakir yang ada jauh dari aku, dah rapat dengan aku.Aku mula takut, dulu masa aku kat kampung, aku tak tahu ape itu "GAY". Bila dah datang ke kota, sudy  dan keje kat sini, baru aku tahu, ada jugak kaum macam tu.Suke kaum sejenis.Geli aku bila dengar orang cite macam tu.Lama kelamaan Syakir makin rapat dengan aku.

" K, hang pasai apa nie? gila ka, dok rapat dengan aku,aku ni laki la.. sama …

Dulu...

Image
Dulu aku masa aku belum dilahirkan, akak aku kata ayah aku garang. Buat silap mesti kena libas dengan batang paip.Dah besar pun nak isap susu mak.Apa lagi, masa tu jugak ayah aku ambik getah dari pokok langsat.Aku pun penah cube rasa macam mana rasa getah tu, pahit sangat.

11 November 1984, aku dilahirkan ke bumi.Waktu kecil aku tak tahu apa-apa. Mak aku kata aku kuat menangis.Bila dah besar sikit ingatkan dah hilang perangai menangis, rupa-rupanya aku tetap menangis. Tapi aku tak penah kena pukul dengan ayah aku.Antara ayah dan mak, mak lah paling garang.Mak kata, bila aku demam, aku mesti demam teruk.Selalu bila demam,aku tidur, aku kan tunjuk ke atas alang bumbung rumah.Mak kata aku nampak hantu. Aku ingat lagi, hantu tu, hantu gulung.Takut sangat waktu tu...

Aku sedih sangat bila tengok gambar kat atas tu.Sebabnya, semua kawan-kawan seusia aku waktu tu dah masuk belajar tadika,pra-sekolah.Mak dan ayah aku bekerja sebagai penoreh.Mereka tak cukup duit nak hantar aku belajar tadika …

Sengal di hujung minggu

Image
"Bib, cover nampak?"

Bajet Lari...

Image
" Dah lama aku tak update blog aku ni... Naik serabut aku bila lama aku tak menaip ni.." 
" Bib, ape yang ko senyum-senyum tu? Ooo.. ko tengok seluar aku ka? ingat aku tak zip ke? Aduh yai... Jangan bikin malu la.., Kalau ko tengok Syakir ok la. but please don't see me" Hahaha... speaking plak aku. Haram aku tak tau cakap english ni.
Bila masing-masing tengok muka sesama mesti ada yang tak kena pada aku. Memangla aku baru je lepas hajat tadi, takkan aku tak zip seluar.Tak pun si Shah melepaskan lagi bau daun dari Bukit Tabur. Buat aku tersenyum jugak budak-budak ni.Jam kat dinding lab dah pukul 12.30 tengah hari, masin-masing perut lapar. Aku tak dapat aga lagi ape benda yang Bib senyum-senyum. Kalau senyum sebagai sedekah pun, agak-agakla sampai ke telinga senyumnye, membuatkan aku tak senang duduk.
"wei, Bib, cube ko cakap betol-betol apa yang ko gelak tu?Jangan la buat aku macam ni.Penuh persoalan yang belum tentu aku dpat jawapannya,... walaupun sesenan…