Posts

Showing posts from 2010

Thanks mak ayah dan keluarga di kampung

Image
Tak sangka niat yang aku pasang dalam hati baru-baru nie selepas jumpa doktor tercapai. Mak aku call tadi, bagi tahu, dieorang buat kenduri kesyukuran yang aku hajat nak buat tue. Terkejut aku, sedangkan aku baru je plan nak buat.Lagi pun nak tahu jugak bajet berapa.Tapi thanksla Mak Ayah, dan adik beradik aku yang sedang bercuti kat kampung kerana menjayakan majlis kesyukuran walaupun kecil.





Tahniah.........Pasukan Malaysia (Jumaat Cuti Umum)

Image
TAHNIAH HARIMAU MALAYA !
KUALA LUMPUR, 29 Dis (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini mengisytiharkan hari Jumaat, 31 Dis 2010, sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan pada kejohanan Piala AFF Suzuki rabu malam.
– BERNAMA

TUAH 020

Image
Hehe...... bertuah la nombor kad cabutan bertuah tahun 2010....Dinner kat hotel plak tue...Ingatkan dah tak dapat.Keluar je dari tandas, tengok-tengok nombor aku disebut, dahla basah baju dibuat tandas tue.... Nila hadiah yang aku dapat tahun nie.Hehe..... Bukan nak menunjuk, tapi just nak share kegembiraan, bukan senang nak dapat free... :











Frust ada gak tak dapat hadiah TV flat screen, mesin basuh ke, peti ais ke. Tapi alhamdulillah 2 tahun berturut2 nombor aku akan naik bila ada cabutan bertuah.



Syukur... Alhamdulillah..

Image
Hari ni aku sepatutnya bercuti half day je...tapi dah bertukar jadi satu hari.Hehe.... Gara-gara jumpa doktor.Dapatla MC satu hari ni.Bukan senang nak dapat cuti macam nie selalu.Pagi tadi terus gi hospital Putra Medical Centre. (PMC). Thanks kepada doktor yang merawat aku tadi.Layanan yang diberikan oleh doktor dan nurse memang baik, sama seperti aku datang 2 minggu yang lalu. Cuma faham jela, hospital swasta, terpaksala keluarkan duit poket kalau nak teruskan rawatan disini.Tujuan aku datang hospital PMC pagi ni pun sebab nak minta surat rawatan susulan ke hospital kerajaan,so terpaksala jumpa doktor biasa dulu.Sperti yang dijanjikan aku pun dapatla surat yang aku nak tue.Sekali dengan MC (Surat Cuti Sakit).Memandangkan masa dah dekat separuh hari, aku gunakan MC tu untuk terus ke Hospital Sungai Buloh.








Ramai giler orang, sampai parking kereta aku pun susah nak cari.Berpusing-pusing aku kat sana.Aku terus ke klinik pakar otopedik. Sekali kena tolak kes daa..... kena pulak aku ke unit…

URUT .......??????

Image
Sebut je pasal urut... pasti semua orang rasa macam nak tahu... hehe...Hari nie, hari sabtu, kebetulan badan aku tak sehat lagi, ada lengoh-lengoh...Aku fikir nak gi urut.



Aku pun terus call Farhan nak tahu kat mana tempat urut best.Punya la tak tau sebab asyik keje je memanjang hari-hari.Puas aku cari umah wak tu. Tanya punya tanya orang, last-last jumpa jugak la rumahnye.Dijemputnya kami masuk .
"Datang kami, hajatnya nak mengurut wak" Kata aku pada wak tu. "Yela mahu mengurut, tapi urut ape?banyak yang boleh di urut." Jawab wak dengan selambe dalam loghat jowo.Haha....
"hehe.... urut badan wak, saya adcident khamis malam, jatuh moto." Jawab aku dengan sopan sambil kepala menghala ke farhan dengan terpinga-pinga.
"Ooo... tinggu sekejap ye.Tapi yang mana satu yang nak urut?" Wak bertanya pada aku.
Selepas itu aku di bawa ke satu bilik.Didalam bilik hampir sejam lebih aku di urut satu badan.Sakit memang la sakit. Hanya ada dua pilihan saja yang aku da…

Malang tak berbau.....

Image
Semalam, benar-benar nacam mimpi.Hajat tolong orang belikan nasi, bertukar menjadi kemalangan. Malang tak berbau kata orang.Kejadian menimpa aku dan angah.Semasa melalui jalan ke kedai makan, muncul cahaya besar didepan aku tiba-tiba.Tak sempat aku mengelak, dentuman berlaku agak pantas telah mengakibatkan aku jatuh rebah ke bumi.bertemankan bantal dan tilam jalan tar.Hilang seketika bayang-bayang nasi goreng USA yang akan aku makan nanti.
(Begini keadaan motor akibat dentuman tu)
(Inilah motor yang langgar aku)
Semasa aku kena langgar depan tue, sempat aku menjerit " BODOH" kat mamat tue.Masa motor aku dah rebah atas badan aku. Aku dah tak tahu apa dah jadi.Hanya aku mendengar, angah asyik kejutkan aku, "Abang, bangun bang, Abang bangun bang".Aku dengar dia macam dia menangis, rupa-rupanya dia menggeletar kaki badan takut aku jadi mati.Sayang juga angah kat abang kan? haha.... kelakar bila ingat kejadian semalam. Masa kejadia ni berlaku, angah teruis call membe umah …

BUTA WARNA

Image
Malam nie, aku terasa nak cerita pasal " BUTA WARNA".Maksud Buta Warna dalam wikipedia adalah... Buta warna adalah suatu kelainan yang disebabkan ketidakmampuan sel-sel kerucut mata untuk menangkap suatu spektrum warna tertentu akibat faktor genetis.

Buta warna merupakan kelainan genetik / bawaan yang diturunkan dari orang tua kepada anaknya, kelainan ini sering juga disebaut sex linked, karena kelainan ini dibawa oleh kromosom X. Artinya kromosom Y tidak membawa faktor buta warna. Hal inilah yang membedakan antara penderita buta warna pada laki dan wanita. Seorang wanita terdapat istilah 'pembawa sifat' hal ini menujukkan ada satu kromosom X yang membawa sifat buta warna. Wanita dengan pembawa sifat, secara fisik tidak mengalami kelalinan buta warna sebagaimana wanita normal pada umumnya. Tetapi wanita dengan pembawa sifat berpotensi menurunkan faktor buta warna kepada anaknya kelak. Apabila pada kedua kromosom X mengandung faktor buta warna maka seorang wanita tsb m…

Selamat Pengantin Baru Zam

Image

Ape sebenar cerita ini?

Image
Assalamualaikum semua, 


Bosan, dan penat balik kerja.Aku on la PC aku yang banyak sangat virus nie.Masa aku bukak blog aku nie, aku masuk la gengblogger, mana tau ada entry yang best.Untuk menghilangkan bosan aku nie, aku ternamapak satu entry dari sorg blogger nie. Blog tuArena Siber .Thanks la arena siber yang menarik minat aku dengan tajuk yang dipaparkan. Saja nak tahu....Jom ikuti ape cerita di sebalik tajuk yang dipaparkan..."Sorry ye tuan punya blog Arena siber, saya copy dari blog anda."


Rahsia sebenar Cikgu Shida







Akhirnya saya dah dapat tau kenapa Cikgu Shida jadi macam tu, buat video klip yang kurang manis untuk seorang guru perempuan macam dia, kalau takde apa-apa takkan dia sanggup buat macam tu kan? Saya dapat maklumat ni dari blog Megat Azfar, terima kasih ye sebab saya salin balik apa yang megat tulis tu 100 peratus, tanpa kebenaran pulak tu..hehehe  Korang bacalah sendiri ye, lepas ni kita harap Cikgu Shida akan kembali ceria macam dulu dan delete semua video kl…

Selamat Pengantin Baru Sahabat-sahabat

Image
Hampir 14 tahun meninggalkan zaman sekolah rendah, selama itulah aku tidak bertemu sahabat lama.Tup! Tup! hujung tahun 2010 nie, dia nak kahwin.Barula aku dapat tahu cerita tentang dia.Teringat zaman sekolah rendah dulu, selalu pergi rumah dia ambil buah "Asam Katak dan Buag ambra" hehe.... aku ingat lagi rumahnya, dekat dengan sungai dan jambatan simen...Selamat Pengantn Baru Adli ,semoga berbahagia ke akhir hayat. Hujung tahun nie jugak la, aku dapat tahu, kawan-kawan zaman sekolah dulu, ramai yang nak kahwin dan ramai yang nak bertunang. Untuk sahabatku Nizam Zubir (Banggol Kiat), Zam Iktbn Sepang, Ina - Meru,Ipoh, Linda Iktbn.Semoga korang semua berbahagia.


Lagenda Budak Setan The Series Ep 1 Part 3/3

Image

Lagenda Budak Setan The Series Ep 1 Part 2/3

Image

Lagenda Budak Setan The Series Ep 1 Part 1/3

Image

Cara Terbaik Memilih Antivirus

Biar Jasa jadi kenangan

Image
"Biar jasa jadi kenangan" itulah yang dapat aku lafazkan sebelum meninggalkan meja makan Restoran Rimbun. Hati sebak ketika aku bersalaman dengan sahabat yang telah lama, sama dalam kerja...Terasa amat perit untuk mengucapkan selamat maju jaya pada dia.Apapun itulah erti kehidupan, kadangkala kita diatas, dan kadangkala kita di bawah.Tak semestinya kita akan berada diatas, mungkin ada orang yang kurang senang dengan kedudukan kita sekarang ataupun suatu hari nanti.


Jamit terus meninggalkan aku dengan berseluar pendek dan berbaju tshirt.Aku tahu, berat hati dia untuk pergi selepas bersalaman dengan aku.Kadang-kadang apa yang kita rancang tidak semestinya akan menjadi kenyataan.Rakan kerja berpasukan yang amat rapat, memang akan rasa sedih dengan kehilangan seorang rakan kerja yang kuat komitmennya pada kerja, tidak pernah fikir erti penat.Pagi bangun, masuk kerja terus buatkan.Berteraskan "Kais pagi, makan pagi, kais petang makan petang" itulah menjadi pegangan sepan…

Kenangan tinggal Kenangan

Image
Ni gambar aku masa kat IKTBN Sepang Selangor..Dieorg ntah kat mana sekarang, tapi yang pasti ramai dah kahwin.Dah ada anak pun dah ramai. Aku ingat lagi masa aku kat sana, aku ni selalu sakit, sampai pengajar kat sana boleh kata kenal aku sebab aku sakit. Thanks pada pelanggan2 aku kat hostel sana, Ni la TOKAN rokok kat sana, hehe... masa aku kat sana, duit elaun tak usik pun tak pe, duit bisnes pun dah cukup makan. Kat sana ramai tokan rokok, ada le satu hari tu temapat aku kena serbu, sebab ada orang report kat MPP (majlis Perwakilan Pelajar). Dieorang dengki pada aku sebab aku punya bisnes menjadi, pelanggan tak putus2. Memandangkan penjualan menggalakkkan aku pun bukak la satu lagi cawangan.Hehe.... Konon2 mcm francais le....hehe... last2 budak tu kena tangkap ngn MPP, tapi kejap je... dieorg mana berani cari gaduh.. hehe,... Perkara yang paling aku tak dapat lupa masa mula2 masuk IKTBN, masa bulan orientasi atau minggu siraturahim... Kami kena hantar pergi Port Dickson..Per... T…

RED (Aksi, komedi)

Image
Kalau anda rasa nak menonton filem REDmemang tidak rugi. Ceritanya memang best.Kelakar, walaupun permulaan ceritanya agak membosankan bagi aku.Semangat setia kawan yang ditonjolkan memang menarik, agak kelakar, malah aksi-aksinya menghiburkan.








11 November..........

Image
Baru-baru nie, aku sempat pergi menonton filem UNSTOPPABLE . Ceritanya best bagi pendapat aku, walaupun jalan ceritanya ringkas. Hanya mencerita mengenai keretapi yang tak dapat diberhentikan.Didalam cerita ini diselitkan beberapa masalah peribadi yang dihadapi oleh beberapa watak yang ditonjolkan...


2 Hero dalam filem ini
Train yang tidak dapat diberhentikan - Tanpa pemandu



                                                           Aksi-aksi mendebarkan.....

                       Akibat dari kejadian train tersebut, kasih sayang yang terputus, dapat dijalinkan kembali....

Apapun jalan cerita, pasti penonton tahu apa kesudahannya.. hehe...Dapatkah train itu diberhentikan? pasti anda semua, ada jawapan masing-masing.......

Kerna Cinta diukur dengan ........ (Episod 1)

Image
CINTA TERLUKA.....
" Awk, kite kuar petang nie, pergi melawat emak siti kat hospital, boleh tak? "  " Boleh, tapi nak naik apa?" " Awk datang ambik saya kat umah, mak suruh datang" "Tak ape ke?nati jadi hal plak, kecoh satu kampung" "Mak kata tak pe, datang jela. Mak kata OK ". 
Kata-kata ini lah yang masih segar dalam ingatan aku, walaupun kisah ini sudah lama berlalu.Bukan untuk diungkit, tapi untuk dijadikan pengajaran kepada semua kaum Nabi Adam.
Petang tu, tanpa berlengah lagi, aku memandu laju menuju ke rumah Tina.Tak sedikit pun terpikir ataupun risau apa akan berlaku bila sampai di sana.Kakiku terus menekan pedal minyak kereta kancil yang dah lama tak dipanaskan enjin semenjak abangku berhijrah ke Yemen.Dalam hati, inilah kali pertama aku dapat merasa kereta kancil kepunyaan abangku setelah ditinggalkan...Setibanya aku di simpang masuk ke rumah Tina, kelihatan beberapa orang sedang duduk di atas dangau (Tempat duduk). Ada yang sedang…

Nurse Gila Pisang (Bahagian 2)

Image
"Wow!, ish2 " Jerit nurse tue. Aku dapat agak dah, kurang asam betoi nurse ni. Aku tengah sakit boleh plak dia sekodeng.

Mujur Bob tak ada masa tu, kalau ada.Aku dah suruh Bob pelankong nurse tu. Aku tengah sakit, dia boleh dok wat drama plak.

"Abang, saya nak cucuk sikit kat sini ye..Sikit je..." Cakap nurse tu kat aku.Hampeh betul nurse ni.dia boleh pulak pi tekan kat tepi paha aku.. dahla tadi tekan aku punya dada.Dahla dada burung, sakit doh....

Tak lama kemudian, datang lagi sorang nurse, em, yang ni mengancam sikit nurse.Ala-ala model gitu... Haha... Model ape korang tau?


Model baju mengandung.
Datang je nurse tu, dia terus pasang benda yang pakai kat hidung tu,Ape ntah, aku pun tak tau sangat nama dia.Tak pernah aku kena pakai menatang tu. Susah juga aku nak bernafas.Macam duduk kat tempat lain je rasanya.  Dah dekat pukul 4 pagi... aku menunggu. Akhirnya air sebotol dah habis dimasukkan ke badan aku.
"Abang, dah boleh balik, air pun dah habis" Kat…

Nurse Gila Pisang (Bahagian 1)

Image
Sampai je aku kat depan pintu hospital (Unit Kecemasan). Bob pun memanggil pembantu hospital tu untuk datang menolong.Em, dengan selamber je.. dia datang macam tak ada pae2 berlaku.


" Kenape ni? Jatuh ke?" Teriak sala sorang pembantu hospital pada Bob. Masa tu aku bengang gila dengan layanan dari mereka.Betul la kata orang.Hospital ni memang beri layanan tak memuaskan.


Bob tak puas hati sebab Bob mintak katil yang ada tayar tu senang angkat aku.Dieorg buat relesk je. Selepas beberapa minit baru la aku di tolak ke bilik kecemasan.
Masa tu aku pun digerumui oleh jururawat yang bertugas malam tu.


"Bukak Mata" Aku dengar orang memanggil aku bukak mata.
Tak lama kemudian aku pun bukak mata. Tangan aku di cucuk dengan jarum untuk memasukkan air ke badan. Sebelum tu aku terasa seluar aku ditarik kebawah.


Dalam hati aku : "Alamak, seluar dalam tak pakai" Aku terpaksa biarkan jururawat tu menarik seluar aku....


Bersambung kalau nak tahu lebih lanjut.. tunggu....

Kenali Lima Ciri Lelaki Matang

Image
love-detective.com BERKENCAN dengan lelaki yang belum matang secara emosional, bisa menjadi pekerjaan yang sangat melelahkan. Sebagai perempuan, wajar saja jika Anda menginginkan sosok lelaki dewasa yang mampu membimbing Anda dalam membina hubungan.


Menjalin hubungan dengan lelaki yang kekanak-kanakan sama saja seperti membangun rumah dari tumpukan kartu. Menciptakan hubungan jangka panjang yang stabil dan mapan saja sudah cukup sulit dilakukan oleh dua orang dewasa. Apalagi dengan pasangan yang belum matang secara emosional.


Oleh karena itu, ada untungnya jika Anda bisa lebih dulu mengidentifikasi skala kematangan emosional seorang lelaki, sebelum memutuskan untuk melangkah lebih jauh. Nah, berikut ini adalah sejumlah faktor yang dapat dijadikan tolok ukur untuk menilai kematangan emosionalnya:


1. Tegas
Anda mungkin pernah bertemu lelaki yang tampaknya kesulitan menentukan keputusan. Mereka tertekan, bingung, dan tidak tahu bagaimana mesti bertindak. Lelaki yang matang secara emosional ti…

Bulan ni.. bulan banyak masalah...

Image
Bulan ni banyak betul masalah.... Bulan ni la budak-budak baru masuk keja.So tinggal la kat hostel aku duduk... Tesnion jugak nak melayan budak-budak istimewa ni. Aku kena banyak bersabar melayan kerenah diorg.Kat tempat keje plak pun banyak masalah.Audit tak habis-habis. Pening kepala aku pikir smua ni. Kewangan bulan ni jugak terganggu... tolonglah aku... tension...........

Tip kuruskan badan tanpa ubat

Image
Ada tips skit: " Cara Untuk Kurus Tanpa ubat-ubatan 1. JANGAN BERLAPAR Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar muscle(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini
menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi 2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN

Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan meme…